KADIN VE HUKUK

Dünyada ve Türkiye’de kadın cinayetleri büyük bir artış göstererek devam etmektedir. Kadın cinayetleri üzerinde eğitim, ekonomi gibi etkenlerin yanında hukukun önemi göz ardı edilemez. Gerekli yasal adımlar atılsa dahi kadınların yaşam hakkı üzerinde olumlu bir sonuç henüz elde edilebilmiş değildir.

Rakamlar ürkütücü tabloyu ortaya koyuyor

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi, Küresel Cinayet Raporunu yayınladı.Kadınların cinsiyete bağlı öldürülme oranlarını ortaya koyan rapora göre 2017’de 87.000 kadın kasten öldürüldü. Bu kadınların yarısından fazlası partnerleri ya da aile üyeleri tarafından öldürüldü. Rapor sonuçlarına göre 2017 yılı içinde yaklaşık 50.000 kadın sadece kadın olmaları ve toplumdaki rolleri nedeniyle kocaları, sevgilileri veya aile bireyleri tarafından öldürüldü. İstatistiklere göre her gün ortalama 137 kadın bir partner ya da aile üyesi tarafından öldürülüyor. Türkiye’de ise 2018'de 440 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Her gün ortalama beş kadın erkekler tarafından öldürülüyor. Evlerde, okullarda, sokaklarda canlarımızı kaybetmeye devam ediyoruz.

TCK’da kadın cinayetlerini durdurmaya yönelik düzenlemeler bulunmaktadır

Türkiye’de kadınların her alanda erkeklerle eşitliğinin sağlanması için hukuki adımlar atılmaktadır. Şüphesiz bunlar içinde en önemlileri Türk Ceza Kanunu’nda yer alan değişikliklerdir. Kadınhakları bağlamında TCK’da yapılan 1 Haziran 2005 tarihli değişiklikle kasten öldürme suçunun, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren, nitelikli hallerinin düzenlendiği maddeye “töre saiki ile” ifadesi eklenmiş, töre cinayetleri faillerinin en yüksek ceza ile cezalandırılacağı hükme bağlanmıştır. Kasten öldürmenin nitelikli hallerinin düzenlendiği TCK m-82/d uyarınca kasten öldürme suçunun eşe karşı işlenmesi daha ağır cezayı gerektiren hallerdendir. Ancak bu hüküm boşanmış ve ‘’aşk cinayetine’’ kurban giden kadınlarımızı korumaya yetmemekte, yalnızca evlilik birliğinin devam ettiği durumlarda uygulama alanı bulmaktadır.

Toplumsal bir sorun olduğu kabul edilmelidir

Uygulamada sıkça karşımıza çıkan iyi hal indirimleri ve tahrik indirimi kadın cinayetlerinde cezada caydırıcılığı ortadan kaldırmaktadır.Caydırıcı olmayan cezalar cinayetlerin durdurulamamasında etkilidir. Kadın cinayetleri bireysel bir olaya indirgenemez, toplumsal bir sorun olduğu kabul edilmeli ve bu şekilde ele alınmalıdır. Kadın cinayetlerini durdurmaya yönelik mücadele kanun sayfalarıyla sınırlı bırakılmayıp her alana yayılmadığı  müddetçe başarı sağlanamaz.                            

 

 

                                                                                                                                                             Stj.Av. Betül Baltakıran